Agile open space

Agile open space

Op 5 juni en 6 juni heb ik een zogenaamde Agile Open Space conferentie bijgewoond.

“Open space” is een manier van bijeenkomen of confereren met een minimale set van vooraf vastgestelde richtlijnen. De principes die wel gelden komen van de “Open Space Technology,

Maar eigenlijk is er helemaal geen vooraf vastgesteld programma, geen vooraf opgestelde agenda en de deelnemers die komen opdagen zijn – hoe dan ook – de juiste personen. Klinkt behoorlijk losjes voor een gestructureerde persoon zoals ik maar ik vond dat ik het eens moest meemaken .smiley

Wat wel georganiseerd was waren de ruimtes, er waren whiteboards, flipovervellen, stickies en stiften en een ‘rubber duck’. Deze rubber duck’ deed dienst als een soort microfoon maar dan zonder geluidsversterking. Het kwam erop neer dat wie de rubber duck in de handen nam het woord kreeg. Iedereen zei overigens dat het een ‘çhicken‘ was. Maar ik zweer het, het was echt een duck!

Daarnaast hing aan de muur een schema met tijdsblokken waarop sessies gehouden konden worden op 4 plekken op de locatie. (Utrecht, vrije Universiteit)

De deelnemers vulden zelf het programma in en organiseerden de sessies. De ingevulde stickies, waarop de deelnemers hun sessie noteerden, werden in het tijdschema geplakt. Daarna konden de deelnemers aangeven welke andere sessies zij wilden volgen. Op sommige sessies waren zeer veel mensen aanwezig (vooral die in de tuin gehouden werden ivm het mooie weer!) en zijn er sessies geweest waar niemand kwam opdagen. Allemaal géén probleem: het plooide zich als van nature. Het was daarmee erg zelforganiserend en daarom intrinsiek zeer ‘agile’ .

Een paar van de onderwerpen die aan bod zijn gekomen zijn: De rol van de product owner, het nut van onverantwoordelijkheid, systeem denken, de beste boeken om te lezen, Agile testing en nog veel meer. Er werden heftige discussies gevoerd die soms tot het bot gingen maar de sfeer was en bleef respectvol en met veel humor. Ik heb niemand gezien die niet heeft meegedaan.

Mijn hartelijke dank aan Marc en Willem voor de organisatie van het evenement, de locatie én het natje en droogje tijdens de conferentie, eveneens bedank ik Koen voor de sponsoring van de drankjes, Erik voor de sponsoring van het overheerlijke in grote porties geserveerde avondeten en alle mededeelnemers voor hun actieve en constructieve bijdrage.

Ik heb leuke mensen ontmoet, gesproken over en geluisterd naar interessante onderwerpen en genoten! smiley

Wil je blogs van enkele andere deelnemers bekijken, klik dan op:

http://me.andering.com/2008/06/08/agile-open-its-also-for-structured-people/

http://jamiedobson.co.uk/?q=node/55

http://www.noop.nl/2008/06/rubber-chicken-management.html

http://www.bitwalker.nl/blog/agile-open-europe-2008-retrospective

Een volgend keer wil ik weer van de partij zijn.

Mary

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *