Oracle SOA event

Oracle SOA event

“Sfeerverslag”

Op 17 juni jl. ben ik naar de Technology day van Oracle gegaan. Omdat een collega meereed was de rit naar Nijkerk erg gezellig. De locatie was helemaal oké. Ook niet onbelangrijk: De koffie, lunch en hapjes, evenals de bediening waren goed.

Na de gebruikelijke aankomstperikelen sprak Johan Doruiter (senior VP) over de stand van zaken bij Oracle maar hij vertelde verder niet iets van belang over de fusie en consequenties daarvan, met BEA. Op 1 juli a.s. is daar kennelijk een webconferentie over*1. Per 1 augustus is de fusie juridisch rond en op 10 september komt er een communiqué. De volgende spreker, Chris Baker, die ook VP is, vertelde vrijwel hetzelfde als Johan, maar nu in het Engels.

Na een pauze van een half uur kwamen de parallelsessies aan bod. Jullie zullen begrijpen dat ik voor de SOA ‘tracks’ gekozen heb, wat ik overigens de hele dag heb volgehouden. Er waren ook tracks over Datawarehousing en Business Intelligence, Governance Risk & Assurance, Enterprise Content Management, Flexible & Manageable Systems*2 en Sap-zaken. Maar daar kan ik je niets over vertellen.

De SOA tracks ”Oracle SOA suite 11g*3′, ‘Bouw midoffice bij gemeente Rotterdam’, ‘SOA life cycle’, ‘Fusion middleware bij UvU’, werden achtereenvolgens verzorgd door Oracle & Chris Ras*4, Deloitte & Inter Acces, Hewlett Packard en Atos Origin.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het allemaal véél van hetzelfde vond.
De conclusies dat een SOA project of traject een gerichte veranderaanpak verdient, dat de (bedrijfs)processen het uitgangspunt zijn, dat de werkstroom het beste door en met materiedeskundigen gemaakt kunnen worden en de tools ondersteunend zijn, kon ik helemaal onderschrijven. Dat BPMN voor de modellen gebruikt kan worden en BPEL voor de technische implementatie was ook geen geheim.

Wat mij opviel wat het feit dat iedereen, ondanks alle publicaties en waarschuwingen erover, in dezelfde valkuilen schijnt te stappen. Want geconstateerd werd dat:

-de IT’ers zich te weinig aantrekken van- of te weinig affiniteit hebben met de business,
-gebruikers onvoldoende zijn aangehaakt,
-er te weinig (droog)getest wordt oftewel dat testers niet gedurende het hele project of traject meedoen,
-er te weinig POC’s uitgevoerd worden en dat een laboratorium daarvoor zou moeten worden ingericht,
-de procesaanpak maakt dat een project langer duurt en dat daar te weinig rekening mee gehouden wordt,
-de projecten te groots en meeslepend zijn terwijl werken in kleine stapjes het project transparant en overzichtelijk houden,

-projecten met watervalmethodieken beheerst (o.a. fixed planning, separate fasen, niet multifunctionele teams) worden waardoor er te weinig ruimte is voor flexibiliteit en voortschrijdend inzicht,

-het (in) beheer (nemen) niet vroegtijdig ingericht wordt.

Verder kwamen uit de verhalen van de mannen dat heikelijke kwesties zoals het oplossen van functionele fouten in het proces i.v.m. asynchrone communicatie ook elders opspelen. En meer van dit soort praktische dingen. Uiteraard werd er in die gevallen naar de Oracle medicijnen of door Oracle ondersteunde taal & technieken verwezen.

Het programma werd afgesloten met veel (autorace)geluid en een verslag over de historie en huidige veiligheid in de Formule 1 racerij door Olav Mol en een netwerkreceptie met sateetjes en bitterballen.

Leuk vond ik dat twee van mijn huidige collega’s er ook waren, dat ik enkele bekende mensen ben tegengekomen én een aanstaand collega.

Mary

Posted the ‘same’blog in English at: http://www.approach-alliance.nl/index.php?option=com_jd-wp&Itemid=52

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *