WIADOLALA

WIADOLALA

In de media wordt een pennenstrijd gevoerd over het UWV WIA debacle. Ik volg al enige tijd de publicaties hierover op voornamelijk de intranetsite van UWV en op de internetsite van Computable.

De inhoud van sommige artikelen vind ik ronduit slecht en bevatten een hoog gehalte aan onzin. Enkelen zijn van een beter gehalte. Anonieme bronnen herken ik aan zeer persoonsgebonden uitspraken omdat ik deze bronnen die uitspraken persoonlijk heb horen uiten in bijeenkomsten.smiley

Waarschijnlijk weet iedereen al dat ik bij UWV werk (inmiddels ruim 30 jaar) Dat ik ex WIA projectlid was én op dit ogenblik een bijdrage mag leveren aan het ‘onderzoek’ naar de oorzaken van het falen van het WIA project, zullen misschien weinig mensen beseffen.

Gedurende de tijd dat ik voor en met de mensen uit het WIA project werkte heb ik altijd direct aangegeven als er naar mijn mening verbeteringen aangebracht konden worden. Waar dan ook; door wie dan ook. Ik vind het namelijk zo gemakkelijk om achteraf iets of iemand(en) de schuld te geven. Dan doe ik liever iets actief om de situatie te verbeteren of stel stomme vragen of maak brutale opmerkingen.

Nu las ik vandaag een artikel waarin werd aangegeven dat Agile projectmanagement het WIA fiasco had kunnen voorkomen en dat schoot me toch in het verkeerde keelgat. Als ex projectlid en UWV werknemer voel ik mij al medeverantwoordelijk voor de dingen die fout zijn gegaan. Als fan van de Agile ontwikkel- en projectmethodes voel ik mij nog eens extra aangesproken.smiley

Ik was daarom erg blij met het commentaar van Michael op de website van AgileHolland. Een genuanceerd commentaar op dit artikel. Het is voor mij woest ingewikkeld om gedetailleerd op allerlei zaken in te gaan of onzin als zodanig betitelen of onwaarheden te rectificeren. Ik ben daartoe niet geautoriseerd en ben nog tot 1 oktober a.s. bij UWV in dienst. Toch vond ik het nodig om te reageren op de blog van Michael.

Ik schreef: “Hoi Michael,

Bedankt voor je genuanceerde reactie.

Je zult begrijpen dat ik mij als UWV medewerker* en ex-WIA projectlid wel uitgedaagd voel om op alle artikelen (en de reacties daarop) over het WIA debacle te reageren. Zoveel onzin maar ook wel enige juiste deelconclusies werden gedebiteerd. En meningen die recht tegen over elkaar staan. Om het ene moet ik glimlachen, het andere schateren en van weer een ander moet ik wel even slikken.

Nu Agile als ongeleid projectiel afgeschoten wordt op het WIA project in Computable kan mij eigenlijk niet meer afzijdig houden van deze publieke discussie.

Maar omdat ik in een blog of reply erop nooit een volledig beeld [dat dan ook maar slechts mijn beeld is] kan schetsen van de probleemkluwen waarmee het WIA project te maken had, doe ik het toch maar niet. Ik ben niet van het motto: niet geschoten is altijd mis……

Want dan zou ik dezelfde bijziendheid ten toon spreiden die ik in feite anderen verwijt, bij het noemen van oorzaken en gevolgen. En ik moet opmerken dat over de officiële verklaring(en) van UWV ruim een week is nagedacht, 5 dagen lang met een grote groep directeuren/RvB over alle woorden gewikt en gewogen is en vervolgens als mantra is ingestudeerd door onze persvoorlichters. Je weet wel wat dat betekent.

Ik zie dat na een artikel of 5, met de vele reacties erop, een behoorlijk deel van de oorzaken van het WIA debacle boven water komen…..en dat is zo geweldig mooi.
Debatteren over kwesties vanuit verschillende disciplines, ervaring en karakters, kan heel goed alle (direct relevant of niet) blikvelden naar boven brengen die ons dichter brengen bij de redenen achter de redenen. En als we er dan nog van leren ook; het leven (bij UWV) zou een feest worden.

Overigens kan de wijze waarop de projecten bij UWV daadwerkelijk worden aangevlogen en het gebrek aan een méér Agile paradigma echt wel als één van de manco’s worden beschouwd. Soms lacherig, maar met een zeer ernstige bedoeling, roep ik hier regelmatig dat wij de methodieken PINO, en RINO toepassen. Respectievelijk zijnde “PRINCE II in name only” en “RUP in name only”. Want ook deze methodieken kunnen, in combinatie met andere methoden en denkramen én mits goed toegepast, tot een grote mate van agility kunnen leiden.

Tot nu toe mis ik nog enkele oorzaken/redenen. Ik vermoed dat ook die in de loop van de tijd wel door iemand worden ‘ontdekt’.

Waar ik op hoop is dat een of de andere manager hier Agile niet als panacee van alle problemen gaat zien en enkele ‘instrumenten’ in afzondering gaat toepassen zodat we vervolgens over UWV AINO beschikken.
You know: AINO, being Agile in name only….
Dat zou ik dan zo jammer vinden; voor de Agile wereld dan, hè. Mainstream worden met bad publicity. Of dat goed is, ik denk het nie.

Let’s make our world more agile!”

Misschien heb ik al teveel verteld? We merken het wel! smiley

Mary

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *