XP dagen Benelux

XP dagen Benelux

Dag 1

Je zult wel denken, wat doet Mary nou bij XP dagen; dat is toch voor programmeurs? Nou ja, dat is ook wel zo maar voor iemand van de business, projectmanagers en andere geïnteresseerden in Agile ontwikkelmethoden, bleken deze dagen zéér interessant!

In juli van dit jaar was ik voor het eerst bij een tweedaags evenement in het Open Space format. Daar heb ik al eerder over geblogt. Daar heb ik een aantal mensen ontmoet die mij op deze XP dagen wezen. Ook op dit evenement waren een flink aantal programmeurs aanwezig maar ik voelde mij, door hun houding en de onderwerpen, geenszins een buitenbeentje. Zo doende.

Ik ging met de trein omdat ik tegen de lange files opzag. Dat bleek niet onprettig. Mij lekker niet hoeven ergeren aan de stuurmanskunstigheden van medeweggebruikers, krantje lezen, puzzeltje doen. Vervolgens, heel comfortabel, met de taxi naar het conferentie oord. Ik zag meteen al wat bekenden en mocht een ‘persona’ uitkiezen. Dat was een beschrijving van een rol of type uit de werkelijkheid waar je het meest op lijkt. Mijne heette George. Een beetje chagrijnige projectmanager die wel eens van Agile had gehoord en zijn collega’s maar blij zag zijn en daar wel eens wat meer van wilde weten….Vond ik wel passen.

De conferentie startte met een korte welkomstwoord en de presentatoren die in 30 seconden reclame mochten maken voor hun sessie. Er waren wel vier parallelsessie per keer en vier achter elkaar. (ff tellen: 16 dus) Toch was het niet lastig kiezen.

De eerste was ‘dimensional planning for fixed price projects”. Van Koen en Walter. Zij legden het verschil uit tussen iteratie (circulair) en incrementeel ( separate stukjes) en waarom iteratief ‘disruptive’ is. Verder gaven zij verschillende namen aan het bereik van functionaliteit: een dirt road, een cobblestone road en een asfalt road. Alle drie een weg maar van verschillende luxe. Ook gaven zijn een grafiek ten beste maar daar begreep ik toch niet veel van. Zag er behoorlijk gekunsteld uit en mijn kennis van financial accounting zag danig in de weg. Ik zal op aanraden van Yann een boek van Mike Cohn lezen over dit onderwerp. Wellicht werpt dat licht op de zaak.

De tweede sessie waar ik aan meedeed heette ”So now you are an Agilst… What’s next?” Van Jurgen. Het ging over complex systems, systems thinking en de chaos theorie. En over een aantal wetmatigheden als je zeer creatieve teams gaat vormen. Dus over motivatie, sturing, empowerment, meten van resultaten, het omgaan met onzekerheid en het aanpassen van werkmanieren. Was een leuke interactieve sessie!

Met mijn nieuw gevormde team geluncht en een zogenaamde kick-off gehouden. Dat was een opdracht die we meekregen tijdens de openingsceremonie. Erg gezellig en over van alles en nog wat geouweneeld.

Na de lunch heb ik meegedaan aan de workshop “Mirror, mirror on the wall, Why me?” van Portia en Pascal. Om een vertrouwde sfeer te creëren tussen de mensen 9die elkaar dus niet kenden) hebben we een soort speed dating gedaan. Telkens in korte tijd iemand leren kennen door over en weer iets over jezelf te vertellen. Daarna het verhaal van sneeuwwitje en de zeven dwergen, welke types allemaal een andere rol in een team kunnen vervullen. Met Belbin en Myers Briggs in het achterhoofd en dan spiegelen. Dat was dus heel inspirerend.

De laatste sessie was van Cesario en Eelco en ging over “The 9 pitfalls of adopting Scrum”. De 4 valkuilen die we in de gegeven tijd konden bespreken waren: het niet voorbereiden van de organisatie op scrum praktijken. Om scrum te introduceren moet een behoorlijk fundament gelegd worden zoals een capabele product owner, aanhaken van de klant, adequaat opstellen van eisen en wensen, multifunctionele teams, begrip van en voor de belanghebbenden en goede software ontwikkelpraktijken. Nou, een hele rits van voorwaarden dus….en weghakken van vooringenomen standpunten. De tweede valkuil heette”defective product owner’wat eigenlijk al in het vorige onderwerp aan de orde kwam. Hebben we het nog over de competenties van die product owner gehad. Voorwaar géén makkelijke klus. Kon ik nog verwijzen naar een voorbeeld uit de praktijk waar deze rol door twee mensen werd vervult. Een vanuit de business en 1 vanuit ICT. De derde valkuil betrof het toepassen van scrum volgens het boekje. Het kwam er volgens ons op neer dat je vooral niets wegdoet wat al werkt en kijkt hoe scrum erbij past. Of hoe wat aan goede praktijken past binnen scrum. Erg praktisch! De laatste valkuil ging over organisaties die niet kunnen leren en hoe je dat vroeg kunt ontdekken. We hebben nog het ‘fishbowl’ format uitgeprobeerd. Dat vond ik een erg prettige manier van discussiëren. Een leuke en informatieve sessie.

In de daarop volgende plenaire sessie hebben we wat geëvalueerd over de sessies en vervolgens kwam een tai chi leraar ons van alles voordoen en wij meedoen. Dat was ook top. Na dit toch wel inspannende uurtje heb ik nog helpen opruimen van lego steentjes en daarna ben ik aangesloten bij het diner. Lekker gegeten. Ik heb niet meegedaan aan de games night omdat ik in een ander hotel moest slapen. Omdat de kamers in het conferentiecentrum waren volgeboekt een kamer gehuurd bij Que Pasa. De taxi kwam mij om 9 uur halen. Het was een heel plezante en eigenlijk wel een inspannende dag geweest. Morgen is de tweede dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *