XP dagen Benelux

XP dagen Benelux

XP days Benelux dag 2

Ik ben jullie nog een verslag van dag 2 van de XP Benelux dagen verschuldigd. Omdat ik ook verslagen gepost heb in het Engels op onze bedrijfsweblog ben ik het eigenlijk vergeten. Daarom nu alsnog.

Het hotelbed lag lekker en ik heb dan ook goed geslapen. Mijn ontbijt bleek door de bakker buiten op de stoep in de regen achtergelaten te zijn, hetgeen ik ontdekte toen mijn taxi mij kwam ophalen om mij naar het conferentiecentrum te brengen. Enfin, ik kan wel wat hebben (of eigenlijk niet smiley ) met mijn postuur.

De dag begon weer met een plenaire opening waar de presentatoren weer in 30 seconden vertelden waar hun presentatie over zou gaan. Ik heb naar aanleiding daarvan wel mijn keuzes aangepast.

De eerste sessie waaraan ik deelnam werd gegeven door Didier en Jan en ging over “introducing Agile in a large organization” Na een reclameachtig overzicht van alle producten in het bedrijf waar de heren werken ging het over het invoeren van XP in enkele ontwikkelteams en daarna telkens proberen meer agile praktijken in te voeren. Eigenlijk ‘Agile in the small’ uitbreiden naar iets breder. Het was een informatieoverload aan issues die overigens wel realistisch en reëel waren. Wat bij mij bleef hangen is dat de heren de vele problemen vooral instrumenteel en technisch wilden oplossen. Er werd naast de inhoud echter geen aandacht besteed aan problemen met mensen (de soft skills). Woest ingewikkeld ook als je geen manager of business sponsor hebt en een ‘change agent’. Wel dapper dat ze dit hebben opgepakt.

Op de volgende sessie was ik goed voorbereid. Deze had Agile SOA als onderwerp. Nou, helemaal mijn dingen. De presentator begon met het bespreken van hoog over uitspraken over SOA en nodigde ons uit daarop te reageren om vervolgens direct na een opmerking uit de zaal naar detail technische dingen af te zakken en allerlei drielettergrepige acroniemen naar ons te smijten. Ik heb geprobeerd, aan de hand van een aantal vragen, om het gesprek naar een ander niveau te krijgen en meer in de richting van Agile maar dat lukte niet. Daarop heb ik de zaal verlaten.

Na de geweldige lunch heb ik aan de workshop van Dave en Lasse meegedaan: “Overcoming resistance to Change” We hebben geïdentificeerd welke dingen je vooral moet doen om een project (en dus verandering) te laten falen en welke contratactieken je kunt toepassen. Ik zal er een paar noemen. In het Engels omdat anders de vollere betekenis verdwijnt: divert resources, exploit inertia, encourage lack of organizational awareness tegenover wait or ware them out, invite them in and warn them off. Uiteindelijk kwamen er drie positieve manieren en drie negatieve manieren waarop je veranderingen kunt brengen, naar voren: faciliteren, opleiden en betrekken en onderhandelen, manipuleren en druk uitoefenen. Het was een erg leuke workshop die behoorlijke wat inzichten gaf .

De laatste sessie van de dag werd verzorgd door Peter en Patrick. “Hey, scrummaster Let the team decide” Dit vond ik een erg leuke en interactieve sessie. Het begon heel humoristsich wat de sfeer ten goede kwam omdat daarna toch een serieus onderwerp werd behandeld. Alle deelnemers deden trouwens goed mee. Ik had zelf het gevoel dat ik goed heb kunnen bijdragen en dat heb ik met genoegen gedaan.

De conferentie werd afgesloten met een afsluitende plenaire sessie waar de winnaars van het teamspel gekozen werden (mijn team viel ook nog in de prijzen) welke gevolgd werd door drankjes gesponsord door een van de softwareleveranciers.

Omdat het al laat was geworden en ik nog met de trein naar huis moest heb ik de taxi besteld die mij naar het treinstation bracht. Voor degene die niet naar deze dagen zijn geweest: je hebt daadwerkelijk iets gemist.

Binnenkort wordt Open Space België in Gent gehouden. De inschrijving is inmiddels open gesteld. Daar worden weer goede sessies gehouden. Mijn advies: ga er heen en mis dit dan in ieder geval niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *