Agile coach

Agile coach

In zijn weblog probeert Maurice:

het verschil te duiden tussen consultant, de Agile coach, een counsellor en therapeut. Als ik het goed begrijp dan bevinden deze beroepen -in die volgorde- ergens op een schaal van prestatie/taakgericht aan de ene kant tot mensgericht aan de andere kant. Zie het plaatje.

De aangehouden volgorde is van belang want een therapeut houdt zich veel meer met een verandering en verbetering van het diep menselijke / geestelijke bezig, zeg maar het menselijk welzijn. De consultant aan de andere kant met een verandering in de organisatie, de coƶrdinatie of de werkwijze door voornamelijk kennisoverdracht/advisering van een standaardoplossing. Althans wat Maurice betreft.

Adviseur, hoe dan ook

Naar mijn mening zijn elk van deze beroepen gewoon adviseurs & veranderaars. In welke mate de adviseur / veranderaar met (inter)persoonlijke /psychodynamische en culturele aspecten te maken heeft of slechts kan volstaan met een vrij standaard oplossing hangt af van het probleem, de cliƫnt en de omgeving en niet van de benaming of titel van de adviseur.

De mate waarin een adviseur in staat is veranderingen te stimuleren / realiseren hangt (naast een heleboel andere dingen zoals verborgen agenda’s, de diagnose van het probleem, etc.) af van de mate van parate kennis van het gebied waarop het advies/ de verandering betrekking op heeft, welke mogelijke veranderinterventies van toepassing kunnen zijn, kennis van de vaardigheden om te adviseren er nodig zijn, ervaring in het adviseren en last but not least sponsoring van het ‘hoger’ management.

Connotatie (bijgedachte bij een woord, betekenis)

Het woord coach is geen Nederlands woord, hoewel; in de VanDale staat: iemand die sporters adviseert en begeleid.

De titel Agile coach suggereert dus dat die persoon een adviseur en begeleider is op gebied van Agile. In de huidige praktijk iemand die samen met de mensen die Agile moeten (gaan) werken op de werkvloer staat, laat zien hoe het anders kan (en het liefst beter), ze de nieuwe werkwijze uitlegt en ze erin traint en laat voelen wat het inhoudt om Agile te werken.

Ik vind het wel een fijne titel, hoewel net als de titel architect, niet ‘beschermd’ en daarmee kan helaas iedereen zich eigenlijk Agile coach noemen.

Bereik

In het huidige tijdsgewricht beperkt zich het Agile coaching tot een of enkele personen/een of enkele software ontwikkelteams. Het speelt nauwelijks in grotere projecten / programma’s of op een volledige afdeling, laat staan organisatiebreed. Niettemin een heel belangrijke en, mits goed gedaan, een bijzonder waardevolle rol!

Voor veranderingen en advies op afdelings- of organisatieniveau zal een Agile coach mogelijk al de status van ‘goeroe’ bereikt hebben en het bedrijf zelf al heel veel plekjes waar Agile enthousiastelingen werken. En deze enthousiastelingen zijn via contacten in hun netwerken of via een Agile coach in aanraking gekomen met de Agile methoden en minimaal kennis genomen dat er zoiets is als een Agile mindset. Dat laatste is dan weer heel Agile eigenlijk: Think BIG and take small steps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *