XPdays 2010, dag 2

XPdays 2010, dag 2

Opnieuw de telefoonwekker om 7:00 uur gezet. Hetzelfde ritueel als gisteren met dit verschil dat alle spulletjes en kleding terug in de koffer moeten. Die moet straks mee naar Heeze. Onder het douchen denk ik ineens: “Ow, ik moet nog een intro bedenken voor de 30 seconden introductie straks”. Terwijl ik me aankleed bedenk ik wat ik zeggen wil en vertaal in gedachten de sleutelwoorden in het Engels. Achteraf blijkt dat ik het beter nog een keer had kunnen opschrijven, dat helpt met onthouden.smiley

Na thee, jus en een pistolet kaas rijd ik weer naar Kapellerput. Nu moet ik de laptop, boeken waar ik naar refereer en hand-outs die ik gemaakt heb mee naar binnen zeulen. Omdat ik in het eerste slot zit kan ik mijn spullen in de zaal zetten en komt Pascal mij helpen om verbinding te maken met Internet. Onderwijl word er op de gang aan gymnastiek gedaan en daar sluit ik mij vervolgens bij aan.

Wederom om 9.00 een yogaoefening, waar ik nu niet aan meedoe want ik heb zojuist voldoende gymnastiek gehad om wakker te worden. En dan ja hoor, ik mag als eerste naar voren treden om mijn introductie weg te geven. Dus heel dapper loop ik naar voren en begroet een ieder en wil starten met de zin “I would like to share a story with you about a marriage that seems to be made in heaven” Plots wordt er een microfoon onder mijn neus geschoven. Ik ben nog in staat om die eerste zin af te maken maar realiseer me ineens dat er ruim honderd mensen naar me staan te kijken en sta met een mond vol tanden. Ik piep nog: “Now I getting stresst” ga met mijn twee benen stevig op de grond staan en haal diep adem. Tjees, denk ik “beam me up scotty” maar weet mij te herpakken. Serge komt heel vriendelijk een hand op mijn rug leggen en eigenlijk hielp dat ook weer te starten. De helft van mijn tekst is uit mijn kop verdwenen maar ik wist nog fatsoenlijk af te sluiten. Hoeveel seconden dat bij elkaar geduurd heeft, ik heb geen idee. Het voelde, wat mij betreft, in ieder geval gênant en duurde daarom te lang. Het leert mij dat het zoveel fijner is om zoiets samen met iemand anders te doen, net als mijn presentatie. Als je het alleen moet doen sla je een try-out over, mis je feedback en ondersteuning. De andere intro’s zijn een soort toneelstukjes en humorvol. RESPECT!

Op mijn sessie “SOAgile” komen 8 mensen af. Niet veel maar dit zijn dus de echt geïnteresseerden. Ik vraag de heren om mij mijn presentatie te laten houden en de vragen te bewaren voor het Q&A gedeelte. Gedurende de presentatie komen er echter prangende vragen en wordt het ongemerkt levendig. Zelf vond ik dat wel prettig. De deelnemers beantwoordden zelfs elkaars vragen. Vooral Gerard smiley en Dave konden de door mij als leiderschapskwesties betitelde vragen goed duiden. Dat was fijn. Ik kon mijn presentatie net aan binnen het uur afronden en was erg benieuwd naar inhoud van de feedbackformulieren.

Na een kopje thee en het beantwoorden van tig keer de belangstellende vraag hoe mijn sessie is gegaan , ben ik vervolgens naar de sessie “10 principles for Lean Architecture and practical tools for implementation” van Gerard Janssen en Sander van den Berg gegaan. De 10 (volgens mij 11?) Lean architectuurprincipes werden wel genoemd maar niet behandeld. Ze werden verdeeld in 4 aspecten business, artifacten, proces en communicatie, welke aspecten met resp. solution based thinking, visualisatie, storytelling en spiegelogie konden worden ondersteund. Elk van deze hulpmiddelen hebben we in tweetallen geoefend. Het was een hele leuke en interactieve sessie en ik heb flink gelachen met mijn gesprekpartner. Net als mijn sessie was deze ook als technology and technique gerubriceerd en evenals mijn sessie ging het helemaal niet om techniek. Bijzonder dat als je ‘architectuur’ zegt, men direct aan ‘technologie en techniek’ denkt. We hebben als architecten nog heel wat uit te leggen en te winnen..smiley

Na de weer goed verzorgde lunch ben ik naar de sessie “Agile feedback? A live experiment” van Colinda de Beer en Martin van Gogh gegaan. Naast een oefening waarbij ik vrijwillig als scrum master werd aangewezen 😉 in het geven van feedback, konden we kennis nemen van de 4 regels voor het geven en de 4 regels voor het ontvangen van feedback. We kregen zelfs een mooi geplastificeerd kaartje waar die regels opstonden als presentje. In het bedrijf waar Colida en Martin werken is iedereen op dezelfde cursus geweest. Dat is mega goed want dat spreekt iedereen dezelfde taal. Ook de overeenkomsten uit het boek van Ben Furman met de Agile principes vond ik erg sterk.

Als laatste sessie heb ik deelgenomen aan “team building using team centered interaction (TCI)” van Erik Groeneveld en Thijs Janssen. In deze sessie kwam naar voren dat het thema het centrale gegeven moet zijn in communicatie maar dat het ‘ik’ en het ‘wij’ daarin een even grote rol spelen. We hebben teams gevormd en kennisgemaakt via vragen op kaarten. Dat verliep erg goed, ondanks dat een van onze teamleden afhaakte na een telefoontjesmiley. Daarna zijn we als team rond het thema “Organiseer XPdays” nagegaan wat daarvoor moest gebeuren en wat we als persoon konden bijdragen en waarom we dat wilden ten opzichte van de teamleden. Dat was erg leuk om te doen en meer nog. Laat ik zeggen: ik heb er een vriendin aan overgehouden. smileyOok vond ik dat TCI erg veel weg heeft van het “ik, wij, het’ diagram en uitgangspunten en van mijn levensmotto: met hoofd, hart en handen.

Na de sessies gaan er al veel mensen van tussen. Ik neem van enkele afscheid en voeg mij bij de afsluitende plenaire sessie waar mensen hun indrukken vertellen en de uitslag van een dart wedstrijd bekend gemaakt wordt. Daarna werden doosjes chocola en grote flessen bier aan de presentatoren uitgedeeld en gaan de meeste mensen zo’n beetje huiswaarts. Alsof het een gewoonte is vergeet ik wéér mijn fles bier mee te nemen. Ik bel met thuis om te melden dat ik binnen enkele minuten vertrek en ongeveer twee uur later zal aankomen. Helaas zit het op de A2 bij Utrecht tegen, een hele lange file houdt de boel flink op. Tegen half negen kom ik thuis en heeft mijn Fons wat lekkernijen en stokbrood op tafel gezet. Heerlijk thuiskomen zo.

Ik heb werkelijk genoten van XPdays en kom een volgend keer zeker en vast. Ook de mini XPdays met de best beoordeelde sessies wil ik graag meemaken. Ik denk dat ik een aantal gemist heb. Tot gauw!smiley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *