zomaar een dag in de week (1)

zomaar een dag in de week (1)

Afgelopen donderdag had ik weer zo’n “zomaar-een-dag-in-de-week-dag”.

Ik noem het wel een “zomaar-een-dag-in-de-week-dag” maar dat was het natuurlijk niet. Als het echt zomaar een dag in de week was zou ik er hooguit een twitterbericht over sturen. Nee, voor mij is dit zo’n een dag die loopt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en gevuld is met zoveel van allerlei dat je er minimaal een blog over moet schrijven. Of twee. En dat niet alleen… Je moet er zelfs verslag over uitbrengen bij je collega’s en manager, een review over schrijven voor meer dan een van de verschillende gemeenschappen waar je deel van uitmaakt, je wederhelft van je avonturen op de hoogte stellen en vrienden over de relevante onderwerpen informeren.

Ik moet er wel altijd eerst even over nadenken en mij afvragen: ‘wat heb ik nu eigenlijk gezien en gehoord?’, ‘wat wordt hier beweerd?’, ‘wat gebeurt hier?’. Daarnaast besef ik mij ook al te goed dat ikzelf onderdeel van het geheel ben en invloed hebt op de gebeurtenissen. Waarschijnlijk is het daarom dat ik die verslaglegging – in welke vorm dan ook – niet meteen dezelfde nacht of morgen kan maken. En wat ik natuurlijk ook altijd nog kan doen is mijn aantekeningen nalezen.

Omdat ik mij had ingeschreven voor een OracleSOAsuite11g (bij scrabble minstens 3 x woordwaarde)smiley bijeenkomst werd ik tussen 8:30 en 9:30 verwacht aan de Westkanaaldijk in Utrecht.

Die bijeenkomst zou tot minimaal 16:00 uur duren, maar mijn bijdrage werd ook verwacht bij een sessie op mijn werk over ‘zaakgericht werken’ en hoe dat in het ‘Integraal Ontwerp’ is gemodelleerd. Dat zou starten om 13:00 uur en doorlopen tot 15:30 uur en werd uiteraard op ‘kantoor centraal’ in Amstelveen gehouden.

Omdat ik mijn deelname had toegezegd voor een zogenaamde Lagerhuis discussie, geregeld door SPIder in samenwerking met de Rabobank, moest ik zo ongeveer tegen 18:00 uur weer in Utrecht terug zijn. Nu aan de Europalaan.

3 evenementen dus. Goed, dat gesteld hebbende…. De bedoelde donderdag begon uiteraard met de gebruikelijk ochtendrituelen die deze keer iets later aanvingen dan een echte doordeweekse dag.

Omdat ik wel verwachtte dat het flink druk op de weg zou zijn,vertrok ik vroeg van huis en dat bleek geen overbodige luxe. Vanuit Assendelft naar Utrecht passeer je een aantal beruchte knooppunten. Al op de A8 langzaam en stilstaand verkeer. Voor de Coentunnel A10 bleek een file te staan met een vertraging van ruim 80 minuten omdat op de ring West een ongeluk had plaatsgevonden. Met bijna kruipsnelheid raakte ik uiteindelijk op de ring Noord A10 waar het een stuk beter ging en toen via de A2 richting Utrecht. Op de A2 liep het niet echt vlotjes. 5,4 3 baan of niet….Gelukkig moest ik al bij afslag 6 (Vleuten/Maarssen) eraf en mw. GPS bracht mij tot de Westkanaaldijk. smiley

Ik had de routebeschrijving niet helemaal uitgespeld en parkeerde mijn auto op een ongunstige plek. Ongunstig want daardoor moest ik uiteindelijk 10 minuten langs een hekkendoolhof lopen voor ik in de “Fabrique” aankwam. Een Aziatisch ogende man had dezelfde inschatting gemaakt en liep met me op. De welluidende naam van de bijeenkomst was “The foundation for Innovation” en dat was achteraf gezien nog best een passende naam. Daar kom ik zo nog op terug.

De Fabrique is de deftige naam voor de (voormalig graan)fabriek dat het ooit is geweest. Een stukje industrieel erfgoed waar op de begane grond een Kartbaan lag en op de 1e etage met uitzicht op de kartbaan een aantal vergaderruimtes zijn geschapen. Door je oogharen heen kijkend kun je zelfs voorstellen dat daar de administrateurs en de opzichter werkten terwijl op de werkvloer mensen en machines aan het werk waren. Best grappig en de bediening vond ik erg vriendelijk.

Ik kwam twee oud collega’s van UWV tegen: Jan en Borjan en de hoofdredacteur van Array, Robert en ook nog een oud collega van provincie Overijssel die ook Robert heet. Fijn even met de heren gepraat te hebben. Ook 3 nieuwe collega’s van SVB nog even gesproken en uitgelegd dat ik zo rond lunchtijd weer naar kantoor zou gaan.

Het boek van Lucas Jellema, een handboek voor de 11g suite, werd gepromoot door de mensen van Amis. Beetje vreemd vond ik wel dat alleen Amis aanwezig was en niet ook de andere leden van de WAAI kennisclub (Whitehorse, Approach, Amis en IT-eye) Helemaal als je bedenkt dat Lonneke en Ronald van Approach hele hoofdstukken van het boek voor hun rekening hebben genomen en de andere leden van WAAI ook grote bijdragen hebben geleverd aan de inhoud (bv. Mike) Ik had natuurlijk kunnen vragen of ze wel uitgenodigd waren en misschien te druk waren of zo.smiley

Het welkom en de introductie werden door Sandor verzorgd. Tot de lunch werden er vier presentaties verzorgd met een korte pauze. Achtereenvolgens kwamen de directeur middleware architectuur, Martin geheten, met het onderwerp hoe je succesvol SOA implementeert, een verkoop consultant, Evelyn, over integratie en ontwikkeltechnologie, een principal solution consultant , Daniel, over het nut van governance voor SOA efficiëntie spulletjes en tenslotte een senior verkoop consultant, genaamd Cojan, over transactie- en prestatiemanagement en visualisatie.

Echt hele goede reclame verhalen! Mijn complimenten. Zelfs de presentatiedia’s waren op elkaar afgestemd. Martin voor het overall verhaal en de volgende sprekers ieder een onderdeel waarop ingezoomd werd. De presentatie van Martin tipte aan dat SOA het trendpatroon is van nu en dat een fatsoenlijke referentiearchitectuur, Soa Governance en management de succesfactoren zijn.

Het verhaal van Evelyn ging over de spulletjes en AIA knoopjes en het advies om toch vooral de BPM suite 11g aan te schaffen omdat BPMN zo lekker schakelt met BPEL. Pff, daar zal mijn voormalig collega bij Overijssel wel bij achter de oren gekrabd hebben. Helaas wist deze dame ook niet wat WABO was.

De presentatie van Daniel memoreerde gelukkig aan de factor mens in het verhaal omdat hij refereerde aan de driehoek business, mens en technologie, naast de spullen voor lifecycle management. Hé dacht ik, dat is herkenbaar…En het verhaal van Daniel ging voornamelijk over governance op OPS gebied: spullen voor beheer en onderhoud.

Nou, ik kan je wel vertellen, het klonk ook echt als één snorrend geheel en daar waar het even niet precies op elkaar paste kunnen de AIA dingetjes voor de integratie zorgden. Stiekem dacht ik; “en als je het even niet weet dan pak je het boek van Lucas erbij” of je besteld een Oracle Ace man of vrouw…..Je merkt in de praktijk dat het allemaal een stuk stroever loopt. Moet je goed over navragen! Misschien is de technische basis (de foundation) voor SOA er wel maar de innovatie, het succes en de Governance komt toch echt van de mensen zelf. Bovendien, ik vind het erg kortzichtig SOA als een technisch iets te zien; wat iedereen die mij kent wel zo’n beetje weet.smiley

Ik vond het jammer dat Oracle zeer vaag bleef op de vraag wie goede implementatie partners zijn, zelfs over welke minimale kennis en vaardigheden deze moeten beschikken, werd niet gesproken. Wat mij ook opviel was, dat bleek dat het aantal componenten en delen van componenten niet synchroon loopt met het aantal verschillende licenties welke aangeschaft moesten worden. Dat zal wel door de aankoopstrategie komen. Ook iets om goed naar te informeren.

Zoals gememoreerd moest ik er om ca. 12:00 tussenuit knijpen en kon een tweetal zeer interessant klinkende presentaties over automatische factuurverwerking en een User Experience platform niet meer meemaken. Ik zal mijn collega’s vragen daar iets over te vertellen. De dame van de receptie was bijzonder voorkomend, haalde mijn jas voor mij en begeleidde mij tot de uitgang! Met alle egards. De verkoopafdeling is goed op orde. Erg prettig en fijn dat ik mocht komen luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *