Scrum meetup UX & Agile

Scrum meetup UX & Agile

Op 10 maart werd de NLscrum meetup bij randstad in Diemen gehouden. Onderwerp User Experience & Agile maar vooral of – en hoe dat te combineren is. Erg interessant onderwerp. Ik verheugde mij daarom op deze avond en nog extra omdat mijn voormalig collega’s Mascha en Jasper ook zouden komen. Beide UX-ers. Helaas waren beide ziek dus dat ging niet door. Misschien helpt dit verslag hen om toch nog iets mee te pikken van de avond.

Toen we nog collega’s waren hebben we -tussen de bedrijven door- wel wat discussies gehad en waren wij er op uit gekomen dat een semiparallel proces wellicht het meest geschikt was om de user experience taken en ontwerpen in te weven in het Agile ontwikkelproces. Met daarnaast nauw met elkaar samenwerken.

De avond begon voor mij met bijpraten, het horen van allerlei ontwikkelingen van mensen die voor henzelf zijn begonnen, personeel in dienst hebben genomen, langdurig ziek zijn, van werkgever gewisseld zijn of daarvoor snode plannen hebben etc. enz. Een soort dorpsplein gesprekjes.

Het evenement zelf begon met een reclamepraatje van de applicatiemanager Carla over I-bridge, de IT poot van de Randstad groep. Momenteel is een van de uitdagingen om de urenverantwoording rechtstreeks door de locale klant op het systeem te faciliteren. Uiteraard vraagt dat om gebruikersgemak, een beetje logische gebruikerservaring en een aantrekkelijk schermontwerp. In de presentatie zag ik in een flits (zoals ik dat noem, met excuses aan mijn oosterburen) Oost-Duitse schermen voorbij flitsen en dacht “Dat kan wel wat UX gebruiken” maar er zaten ook prettiger (webgebaseerde) ogende schermen bij. Verder kon je er uiteraard niets aan afmeten qua UX effort.

De teamleider, wiens naam ik niet kon verstaan en ben vergeten te noteren (ook mijn excuses) vertelde ons dat werken met scrum in 2009 is ingevoerd en dat Marco hen heeft geholpen dit te realiseren. In eerste instantie was de aanleiding om te kunnen anticiperen op ESB technologie en de invloed daarvan op het teamwerk. Inmiddels werken er 3 scrumteams. Wat ik als bijzonder opmerkte was dat zowel de rollen multidisciplinair ingestoken moeten worden als de domein en platformkennis multidisciplinair is ingestoken. Ik dacht, ‘dan moeten er toch aardig wat mensen in een team zitten of meer rollen en kennis in één persoon vervat” Het zullen wel kanjers zijn!

Want tel maar op: scrum master, 1 a 2 testers, 1 UX ontwerper / onderzoeker en (hoeveel?) ontwikkelaars die ESB hardware en software kennis en architectuurkennis hebben, die voldoende weten over salarisregels en de HR & salaris uitbetalingssystemen van Randstad en de aansluiting daarop bij de klant. Bovendien zag ik een hele groep stakeholders in de tekening staan. Hopelijk zijn niet al deze mensen bij de planningssessie aanwezig. Het zou zomaar een aardige Poolse landdag worden smiley

Daarna kregen we een presentatie van een UX-er wiens naam ik ook niet genoteerd heb (alweer excuses!) over een aantal kwesties die maken dat het in de praktijk lastig is om UX en Agile te combineren. Aan een aantal uitspraken kan je echt merken dat deze persoon nog erg onervaren in scrum en Agile is. Bijvoorbeeld de uitspraak dat de gebruiker niet is betrokken in het scrumproces . Hi, hi, Mike, die naast mij zat, verschoot van kleur en beloofde hierover tijdens de open space nog iets uit te leggen. De uitspraken waren in ieder geval goed want voer voor discussie en gelegenheid tot kennisdeling, helemaal de bedoeling van zo’n avond.

De volgende presentatie was van Joris. Die overigens ook de ‘customer’ niet als gebruiker zag. Dat komt ervan als je er met een anglo Amerikaanse blik naar kijkt. De customer is gewoon een aanduiding van een stakeholder, en de gebruiker is er daar een van. En hij ervoer dat het voor erg veel onrust zorgde als een gebruiker het team kwam versterken.

Niettemin gaf hij een drietal scenario’s aan waarop UX en scrum met elkaar te combineren waren:

1e noemde hij ‘designscrum’: eerst enkele iteraties design en aansluitend de softwareontwikkelingsmiley

2e noemde hij splitscrum: elke designiteratie gevolgd door een ontwikkeliteratie, gevolgd door desing iteratie enz. Het zag sterk als het semiparallelle proces uit waar ik het in de tweede alinea van dit verhaal over had.smiley

3e noemde hij überscrum: UX werkzaamheden en ontwikkeling in een timebox en team.smiley

Joris gaf hele praktische tips over hoe je juist genoeg ontwerp kunt maken en snel de ‘gebruiker’ kunt laten aanhaken c.q. om een mening kunt vragen. Om er een paar te noemen: streetscans, concept informatiearchitectuur, gebruikerstypes (soort globale persona beschrijving), design the box uitkomsten, een card sort met de productowner erbij, geteste concepten, globaal interactieontwerp, globaal visueel ontwerp. Met testen in de sprint en de demo als uitgebreide gebruikerstest in te richten, zou ook het testen prima afgetikt kunnen worden. Ook een test bij de secretaresse of bij het koffieapparaat met koekjes kan verhelderend werken. En tenslotte het UX rework in een ‘sweep’ sprint. Hé, bedacht ik mij, een extra sprint voor “UX-debt”

De ultieme test was natuurlijk de reactie van de gebruikers du moment het spul ‘life’ gaat. Niets nieuws onder de zon daar. In sprint 0, zoals door hem genoemd, zouden deze dingen geproduceerd kunnen worden. Ik kon al aan de energie in zaal merken dat ook het noemen van ‘sprint 0’ voer voor discussie zou geven. Waarom mensen zo krampachtig blijven denken dat er geen werk te doen is (door o.a. de productowner e.d.) voordat een scrumteam kan starten. Of dat je het voorafgaande werk gewoon scrum-alike kunt aanpakken zonder dat het een sprint moet heten. Enfin.

Verder gaf hij aan dat je even zoveel dagen voorafgaande aan de sprint nodig hebt voor voorbereidende werkzaamheden, als er sprints in het traject zouden zijn. Het leek mij een hoog voorspellende waarde hebben. Dan toch alleen met een team dat haar eigen snelheid goed weet en niet echt hele nieuwe zaken aan de orde zijn. En heel graag zou hij zien dat een interactie ontwerper de scrum master is en een UX ontwerper als ontwerp facilitator. Zo wordt het team nog groter.

Het klinkt wel zeikerig, denk ik. Niettemin waren de tips erg waardevol!smiley

Na de presentaties even snelle uitleg over hoe een open space werkt en daarna een mega goed verzorgd diner. Om tien voor half acht startte de open space en al gauw zaten 3 slots met 6 onderwerpen per slot vol. Een hoop vragen om over te praten. Ikzelf ging naar een sessie waar de host de vraag beantwoord wilde krijgen of ook consultants regelmatig een soort standup meeting moeten houden en hoe hij het aanpakt dit geregeld te krijgen. Je begrijpt wel welke adviezen (als het even kan: DOEN!) en enkele guerrilla tips mee naar huis konden.

De rest van de avond heb ik gevlinderd en uitgebreid met Luus en Cris gesproken. Dat was niet alleen heel gezellig maar ging ook nog ergens over. Onderwijl we naar de auto liepen nog even met Remon kunnen praten over het wel en wee van manager en toen met mijn nieuwe bolide naar huis. Fijn om weer deelgenomen te hebben.

smiley En de volgende keer zal ik alle namen van de sprekers noteren

3 comments

Bij de Teamleider zeg ik Patrick Stevens. De eerste UX’er moet Joris Ketelaar zijn en daar waar ik Joris noemde verander ik in Patrick Sanwikarja…stop de tijd…..ik zet 1 joker in.

Dank je Mary voor je verslag.
Ik kon helaas op het laatste moment niet gaan door drukke werkzaamheden.
Maar door jouw goede verslag heb ik toch een beeld van de meeting.
Nogmaals dank je wel!

Groetjes,

Rene Romkes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *