LAC 2011, dag 2

LAC 2011, dag 2

Na een welkom en wat huishoudelijke mededeling door Marc Ramselaer begint de tweede dag van het LAC met een keynote van Jan Bosch.

Zijn speech gaat voornamelijk over snelheid en innovatie door architectuur. Agile architectuur wel te verstaan, want dat is het; hoewel hij het woord niet een keer gebruikt en Engels spreekt. Hij haalt Jack Welsch’s quote aan “If you are not moving at the speed of the marketplace you al already dead, you just haven’t stopped breathing yet”

Jan stelt dat integratie georiënteerd hetzelfde is al gecentraliseerde architectuur en beveelt aan om component georiënteerd te gaan. Hij stelt dat je niet (meer) gefocust moet zijn product maar op services. Dat maakt overgang naar de cloud gemakkelijker. Dan nog weer eens een onliner “ No efficiency improvement will outperform cycle time reduction” want als 10% reductie gelijk is aan 1 miljoen zal eenzelfde percentage sneller naar de markt brengen, honderd miljoen opleveren.

Boodschap is dus focus op snelheid en het weg halen van de langzame cycli in software engineering. Wij moeten van een traditionele manier van software ontwikkeling met zijn onacceptabele complexiteit en coördinatiekosten naar andere manieren toe:

Zij ervaring is dat dingen beter werken met kleine teams die zichzelf selecteren, zichzelf dirigeren en organiseren en met een kwantiteitsmeting op output.

Over architectuur eenvoud stelt hij dat er “Backward compatibility” moet zijn, geen versionering en wel composeerbaarheid, continue onafhankelijke ingebruikname, een tot de klant terug te brengen meetbaar gebruik en feedback daarvan aan de ontwikkelaars. Ondertussen maak hij allemaal grapjes maken die de zaal niet begrijpt. U begrijpt het al, de man is het helemaal met mij eens: Agile en SOA oftewel SOAgile, I couldn’t agree more smiley

Na deze leuke keynote ga ik naar de presentatie van Andrej Koelewijn. Het gaat bij hem over Scrum onder architectuur. Andrej verwijst naar de gedachte van het management dat scrum alleen voordelen heeft voor ontwikkelaars en deze als een cowboys gezien worden. He, dacht ik, ik hoor mezelf weer terug. Scrum is voor productontwikkeling bedacht, niet voor softwareontwikkeling. De business wil resultaten.

Helaas maakt Andrej gebruik van bijna alle Engelse scrum / ontwikkelaars termen zoals planningpoker, manufactoring, features, backlog, maken van tooling, over Sap implementation, mockups , native apps, handovers, hyper productive teams. Het duizelt het publiek. Jammer!

Wat wel mooi is dat hij tekeningen gebruikt uit “on the back of a napkin” (op de achterkant van een sigarendoosje) maar vervolgens schiet hij te snel door de materie heen. Het is ook lastig om alleen de essentie van scrum in een heel korte tijd te presenteren. Moet je heel veel weglaten.

Zijn stellingen zijn volgens mij helemaal correct. Maar ja, ik weet er teveel van en de vraag is wie van de mensen die gekomen zijn, dit veel te snelle blabla vinden. Oproep om architectuur dat Agile ondersteunt op grotere schaal, en architectuur die modulering en communicatie ondersteunt. Ook nog even snel aangetipt dat de organisatie structuur liefst de cellenstructuur heeft (Wintzen)

Na een korte pauze ga ik track 1 volgen die onder leiding staat van Jan Truijens, een eminent grise, maar die allesbehalve ouderwetse ideeën heeft.

Hij start met te laten zien ‘What bullshit is’ door Harry Frankfurt, een Princetown professor, aan te halen en een Youtube filmpje te laten zien http://www.youtube.com/watch?v=hp_c8-CfZtg&feature=related.

Jan’s verhaal komt er op neer dat de ene helft van architectuur communicatie is en de andere helft ook. Hij heeft het helaas voornamelijk over schriftelijke communicatie. Maar dan moet dat niet alleen normatief en prescriptief zijn maar descriptief en imperatief.

Ook Jan Truijens maakt regelmatig grapjes, die ook niet door iedereen gewaardeerd worden. Zoals de stelling dat “van onderen” van bovenaf wordt geroepen. Even een doordenkertje…smiley

Verder vraagt Jan zich af of de nieuwe werker een is uit de generatie Z. Hoe zal deze omgaan met functiepunten?

En dan is het pauze…

Ik wilde nog naar “het spel en de knikkers”: over zaakgericht werken maar raak in de centrale hal telkens met iemand anders in gesprek. Met Joost, Andrej, Viktor, Mike. Dat zijn zulke leuke en interessante gesprekken dat de tijd omvliegt en ik een aantal presentaties uit het programma mis. Ook de uitreiking van de NAF penning aan Danny mis ik. Maar gelukkig wordt ik door mijn collega Alcedo bijgepraat en neem ik nog even de gelegenheid te baat om Danny persoonlijk te feliciteren. Dan is het overigens alweer 16:00 uur en ik maak mij op om naar huis te gaan.

Omdat er weinig file is ben ik weer vroeg thuis.

Boodschappen doen, huisvrouw spelen. Niks architect… smiley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *