Ben je soms MOE?

Ben je soms MOE?

Ik voel mij gezegend met een hoog energieniveau en in sommige weken heb ik dat meer nodig dan in andere. Naast mijn werk als bedrijfsarchitect en agile coach heb een aantal nevenactiviteiten, tijdvragende interesses en een fatsoenlijk sociaal leven. Gelukkig zijn de nevenactiviteiten en interesses aan elkaar verwant en heb ik daar in mijn werk ook profijt van. Het sociale leven eromheen houdt mijn mentale kompas in de goede richting.

Maar soms voelt het als een ‘’achtbaan”. Zo zat bijvoorbeeld week 37 en 38 (van 9 tot en met 22 september) propvol. Als ik mijn dagboek 😉 erbij haal dan springen de volgende activiteiten eruit:

9 september: voorbereiding planning pokersessie voor team P en ‘keek op de week’ (een soort stand-up maar dan wekelijks) voor team B. Aftikken laatste afspraken voor de 10e als Jurgen Appelo een presentatie komt geven. Presentatie over SVB klaargezet en projectie apparatuur gecheckt.

10 september: ’s ochtends werkoverleg architecten, daarna afspraken maken over Agile training en coaching en budget. ’s middags Architectuurraad van de manifestgroep in Amersfoort, waar ik de eer had de voorzittersrol op mij te nemen. Dat was mooi want daardoor ik kon de duur tot 1,5 uur bekorten en had ik meer reistijd naar Amstelveen en opvang gasten voor de AgileHolland meet-up bij SVB. Na terugrit Laurens en Astrid opgevangen en check op zaal/faciliteiten en verwelkomen gasten. Na introductie over Agile Holland door Laurens een bedankje richting Max voor sponsoring gegeven en animatiefilmpje over SVB aangekondigd en afgespeeld. Daarna volgde de presentatie van Jurgen met zijn champfrogs acroniem. Helaas delen moeten missen vanwege de late aankomst van een aantal deelnemers. Na de presentaties een beetje netwerken en opruimen. Om ca. 9 uur was iedereen vertrokken en op naar huis.

11 september: ’s ochtend presentatie ruimte verder opruimen samen met de afdelingssecretaresse, voorbespreking over een story mapping sessie met een business change manager, bijgepraat met de technisch PO van team B, bijpraatmoment met onze Agile coach gehad. Gestart met ophalen van bijdrage voor een zieke collega. ’s Middags laat naar de mondhygiëniste en aansluitend voor controle naar de tandarts.

12 september ‘gewone’ werkdag met een architectuuradvies voor een project, een bilat met een collega en sessie met UWV en gemeentedeskundigen in Amersfoort.

13 september: mijn vrije dag en dus naar Lunteren voor Agile Open Holland. Daar o.a. een rhetoric game en een sessie over ‘Agile sliders’ gehost. Beide waren gaaf! De 1e omdat ik weer aan mijn spreken in het openbaar kon werken en afkijken van anderen en lachen. De 2e vanwege de goede en verschillende inzichten die ik kreeg van de deelnemers. Ook andere sessies waren rete interessant (zoals die van Dennis) ’s avonds afsluiting van de dag met een chic de friemel diner en rond 21:00 uur richting huis. Op de parkeerplaats, tussen de auto’s – op de valreep – nog een verwijzing naar behulpzame literatuur kunnen geven.

14 september, zaterdag. Al om 8:00 uur bij de kapper, verwennerij naar mijn mening en mijn haar zit ook weer goed smiley. ’s Middags mijn 1e factuur ooit opgesteld en administratie gedaan voor de OB aangifte eind 3e kwartaal. Daarna de aantekening uit de ‘slider’ sessie in een spreadsheet gezet, naast de observaties die ik al had en gegevens uit een onderzoek. Daar moet nog verder aan gewerkt en over nagedacht worden.

15 september, zondag. Sms-je naar mijn jarige buurvrouw die een weekend naar haar geboorteland is. Koken en bakken voor de roti, de soep en het toetje van vanavond. Wel een uitdaging want het bevriende echtpaar bestaat voor het vrouwelijk deel uit een Surinaamse, die echt weet hoe roti moet smaken en ruiken. Compliment met genoegen in ontvangst genomen omdat zij bij binnenkomst zei dat ze al kan ruiken dat ze ‘echte’ roti (vulling) krijgen opgediend. Lekker glaasje prosecco en hapje vooraf,  gezellig kletsen en eten. Rond 22:00 uur vertrekkenonze gasten en ruim ik – een beetje aangeschoten- nog het e.e.a. op. Morgenochtend gaat de wekker om half zes.

16 september: de wekker ging inderdaad op de correcte tijd af….. gewone werkdag vandaag met weer een keek op de week en een korte bespreking met de scrummaster van team P.

17 september: naast een terugkoppeling vanuit de directieraad en het MT, een werkoverleg, een bilat, een bespreking met het MT IT ontwikkeling over plan van aanpak training en begeleiding scrum / kanban. Optekenen afspraken en ideeën en informeren van alle betrokkenen. Nog een aantal collega’s vragen voor een bijdrage voor de zieke collega, symbolisch cadeautje maken en op weg naar het pannenkoekhuis in het Amsterdamse
Bos. Daar ontmoeten we onze collega met haar zus en zwager. Op korte termijn komt ze weer te werk en valt ze in levende lijve te bezichtigen. Overhandiging en de groeten van iedereen gedaan. Zo rond half zeven vertrek ik en geef ik mijn collega nog even een slinger naar station Amsterdam zuid. Voor eten maken is het mij te laat en ik eet een bammetje. Mijn wederhelft komt zo rond negen uur thuis van college. Die volgt *zeg ik apetrots* een pre master studie bedrijfskunde.

18 september: Naar Den Haag. Hele dag sessie in het kader van het NORA katern “verbinden” Ik modereer een van de break-out sessies van 2 uur. Heb ik een aangepaste versie van de perfection-game voor gebruikt. Loopt super, veel energie en we zijn al snel klaar. Tijd gebruikt om de presentator van onze conclusies in de aansluitende plenaire sessie te helpen voor te bereiden en wat achtergrond van de deelnemers te horen. Om 16:15 uur weggegaan, de dag is nog niet afgerond.
Mijn collega en ik hebben echter alweer een afspraak om 17:00 uur op HK. Mijn collega rijdt mee en we nemen, gedurende de rit, de dag nog even door. Inloop 17:00 uur voor de inspiratiesessie ‘Leiderschap’ georganiseerd voor alle managers bij SVB door HR afdeling. Zo’n 20 trainingsbureaus laten in sessies van een half uur hun kunsten zien. Managers (en medewerkers) kunnen daaruit kiezen als ze ondersteuning bij bepaalde trajecten willen. Ik ga naar de sessie waar 1. aan storytelling/sketchnoting gedaan wordt, 2. van iemand van een bureau voor toegepaste psychologie die een gepubliceerd leiderschapsmodel toont en naar 3. een “lean bingo spel” hartstikke leuk om te doen en een eer om uitgenodigd te worden. Halverwege de avond: buffet met soep, broodjes en sla.

19 september: vermeldenswaard is dat ik een voortgangsgesprek heb met mijn directeur. Die is blij dat ik alle afgesproken resultaten al gehaald heb. Hij geeft (helaas) wel aan dat mijn tijd voor “Agile” beperkt moet blijven tot bewustmaking in de gehele organisatie en hulp aan management, PO en kwartiermakers. Operationeel moet in de gekozen projecten gebeuren. Coaching van scrummaster en team mag mits het andere werk niet in de klem komt. Duidelijk. ’s middags naar de Meern voor de NAF-insight over visualisatie van architectuur. Start om 13:00 uur en eindigt om 19:30 uur. Collega rijdt heen en terug mee. Andere deelnemer een lift gegeven naar station Zaandam. De verbindingsweg naar Assendelft is echter afgesloten dus omrijden naar huis. Weer laat thuis.

20 september: vrije dag. Op de koffie bij de buurvrouw, kleinigheidje gegeven en kennis gemaakt met haar zus die de afgelopen week bij haar logeerde. ’s middags collega ophalen vanaf kantoor in Amstelveen. Samen gaan we naar een seminar van AOG in Nunspeet over ‘de magie van de regie’. Erg leuke sessie, heb weer een tweetal ideeën opgedaan die nadere uitwerking verdienen. Na afronding nog wat netwerken, colaatje light,  collega bij station Nunspeet afgezet en weer op huis aan. Fons heeft het avondeten al klaarstaan, ik ben net op tijd om samen te eten en de week door te nemen. Na zo’n volle week wel nodig.

21 september: Fons hoeft toch niet naar Groningen (bibliotheek) en we gaan daarom samen uitgebreid boodschappen doen. Samen doen we ook de voorbereidingen voor de Zwitserse kaasfondue. Mijn zusje en zwager komen bij ons eten en dit was hun verzoek. Bij ons is kaasfondue echter iets anders dan gesmolten kaas met stukjes stokbrood.
Vooraf soepie, kaasfondue is met in de schil gekookte aardappelen, stukjes gebakken vlees, sla, kleine tomaatjes en andere rauwkost en voor dessert had ik een combi van walnoten/ pecan noten, honing en Turkse yoghurt gemaakt, vergezeld van een klein glaasje honinglikeur uit Istrië. Gek genoeg was ik de enige die dat laatste lekker vond. Het zal wel erfelijk zijn smiley Hoewel onze gasten niet laat vertrokken was ik wel blij dat ik zondag geen afspraken had. Tijd om ook wat aan mijn huishoudelijke vaardigheden
te werken.

Overigens was het de maandag daarop wéér laat i.v.m. afspraak met de schoonheidspecialiste. Maar daar mag ik altijd blijven eten en is ook pure verwennerij (ayurvedische massage, gezichtsmasker etc.). De gewone werkweek ervaarde ik ook als hectisch omdat een heleboel zaken samenliepen en enkele besluiten niet echt aan de ‘menselijke maat’ waren afgemeten. Ik maak(te) mij ook zorgen om een vriend die het erg moeilijk heeft de laatste weken.

Mooi dat ik gisteren en vandaag niets te doen had, behalve wat  huishoudelijke taken, mijn schoonmoeder entertainen en naar de verjaardag van mijn nichtje te brengen, deze blog schrijven en te starten met (her)lezen van het boek van Thijs Homan over organisatiedynamica.

O ja, om de verwijzing naar de titel even rond te maken: Toen ik afgelopen vrijdag voor de vergadering van de RvC met de RvB van Omega (in Lelystad) om de tafel zat, zag ik er waarschijnlijk zo afgeleefd uit dat een van de directeuren vroeg of ik soms moe was…..

In retrospectief denk ik dat waar je een persoonlijke betrokkenheid voelt dat het zwaarst weegt, qua vermoeienis en zo….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *