conferentie A

conferentie A

Conferentie A

Afgelopen week ben ik naar een tweetal conferenties gegaan. Op vrijdag 4 oktober naar de EBF (economie en bedrijfskunde faculteit) in Groningen en op 7 en 8 oktober de tweedaagse conferentie over moderne management methoden in Maarssen. Zie blog Conferentie B.

Ik vertrek om 6:45 vanuit Assendelft omdat de inloop van de EBF conferentie vanaf 9:00 uur is. Reistijd volgens googlemaps 2 uur. Ik kwam even voor 9 aan, parkeerde mijn auto en liep over de rode loper naar de balie. De conferentie was groots opgezet en druk bezocht en had als thema ‘beyond borders’ Het programma bevatte veel master classes voor studenten en parallel daaraan intiemere presentaties en een workshop voor bedrijfsvertegenwoordigers. De dress code was aangekondigd: business formal. En daar heeft, gezien de vele dames in mantelpakjes en heren in (minimaal) 2 delig pak met stropdas die ik er zag, 99% van de deelnemers zich aan gehouden. Een enkeling was iets frivoler aangekleed smiley

De conferentie zelf zou om 9:30 uur starten maar dat liep al meteen een halfuur uit. De opening werd gedaan door Arthur Snijder de voorzitter van de conferentie commissie, die ons voorstelde aan de dagvoorzitter: mw. Caroline Hyde, een verslaggeefster van Bloomberg.

De 1e plenaire lezing werd gedaan door Peter Hartman, vice voorzitter van KLM- Air France. Het was een informatieve speech die ging over de expansie van KLM en de samenwerking met vliegtuigmaatschappijen uit de USA, Zuid Amerika, Italië, Kenia en het verre oosten. De woorden die Peter gebruikte kwamen uit het vocabulaire van 2e generatie managers: kostenreductie, expansie, gedwongen zijn samen te werken met anderen
om positie en vluchtnetwerk te behouden.

Daarna kwam Ben Tiggelaar. Een heel ander verhaal, za’k maar zeggen. Die praatte meer over de psychologie van het veranderen en wees ons op een aantal goede boeken over dit onderwerp. Bv. die van Ajzen: “the theory of planned behavior”. Hij wees ons op de 3 principes die je richting bepalen (waar geloof je in, wat zijn mijn sterke kanten en wat vinden mijn geliefden waardevol) en de 3 principes die je actie bepalen (het formuleren van de doelen, het gebruik van – 40 mogelijke- technieken en de evaluatie van de resultaten van vorige acties). Ze zullen wel in een van de boeken van Ben staan, vermoed ik. Die ene van dromen, denken en doen ligt helaas nog op de ‘te lezen’ stapel.

Dan volgt een verkorte pauze ivm de uitloop in tijd, waarna ik de bedrijfslezingen ga volgen. Daar spreekt als eerste Matthijs Bierman van Triodos. Een inspirerend verhaal over hoe een bank het geld tot middel laat blijven en niet een doel door sparen en lenen te integreren met duurzaamheid. Ook Hans Biesheuvel (voormalig lid van MKB Nederland) heeft het over duurzaam ondernemen. Daarnaast over de regelkramp (mijn vertaling) van de overheid gepaard aan haar terugtreden uit de samenleving waarbij hij als voorbeeld gaf de ‘participatiemaatschappij’. Je weet wel, waar onze nieuwbakken koning het over had in de troonrede. Beide preso’s aan elkaar gepraat door Lamberts Zwiers, een van de directeuren van VNO-NCW.

Na de verkorte lunch beginnen we op tijd voor de workshop. Ik had er een gekozen die over social enterprise gekozen maar die kwam niet op gang. Hoewel ik de presentator erg moedig vond, ging zijn verhaal alle kanten op en werden de deelnemers niet echt uitgenodigd om te participeren. Na wat mislukte pogingen gedaan te hebben om een discussie te starten heb ik eigenhandig ‘the law of 2 feet” toegepast, mijn koffertje uit de auto gehaald en ben ik ga inchecken bij het hotel vlak naast het conferentieoord.

Ik kwam op tijd terug voor de korte pauze waarna de volgende plenaire lezing begon. Deze was van Philip Mountford, de redelijke nieuwe (en nieuwerwetse) CEO van Hunkemöller. Die was dus ook wat frivoler gekleed… smiley hij had wel een jasje over zijn skinny heupjeans met brede riem en enorme gesp, dat wel. Zijn verhaal ging over de geschiedenis van Hunkemöller en hun 5 merken, waarvan het meest sexy merk, net niet ‘beyond borders’ c.q. voorbij de betamelijkheid ging. Jammer wel is dat hij zei dat zijn target audience meisjes van 15 (!) tot 65 is. Meisjes van 15 moeten beslist niet sexy ondergoed opgedrongen worden. Meisjes ouder dan 65 dragen ook gewoon onderkleding dus willen die kunnen aanschaffen.

Vervolgens was Gerry Pennell, de CIO van de Olympische spelen van Londen (2012) aan de beurt. Hij verhaalde over de uitdagingen op het gebied van de 24 x 7 + wereldwijde informatie voorziening. Mooi verteld!

Na de afsluiting met bloemen voor de jonge organisatoren van de conferentie konden we netwerken onder het genot van een bitterbal en een drankje. Ik heb nog even gesproken met enkele deelnemers en de spreker van de workshop. Op zijn verzoek enkele suggesties gedaan hoe er de volgende keer meer ‘leven’ in te krijgen. Zo eigenwijs was ik wel.

Een van de deelnemers wilde wel chaperonne zijn en mij een lift geven naar de Martinikerk, alwaar het diner zou plaatsvinden. Mijn chaperonne en ik gingen toevallig aan een tafel zitten waar een tweetal ouders van de studenten/ organisatoren van de conferentie zaten. Die werd aangevuld met de studenten zelf en een docent financieel management van de AOG/RUG. Met deze docent een geanimeerd gesprek gehouden over scrum/agile en de rol van financiële controllers. Laten we zeggen: we hebben het gehad over de balans tussen checks & balances en zelforganisatie & zelfverantwoordelijkheid. Erg leuk. smiley

Uiteraard ook met de ouders, de studenten en andere disgenoten gesproken. Om een uur of 9 heb van iedere tafelgenoot afscheid genomen en met de taxi teruggegaan naar het hotel. Het was een lange dag dus ik wilde vroeg naar bed. Uiteraard nadat ik Fons gebeld heb en na het gebruikelijk avondritueel.

De volgende ochtend uitgebreid ontbeten voor de 2 uur durende terugreis naar huis. Thuis wachten het boodschappenlijstje en de huishoudelijke klusjes op me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *