conferentie B

conferentie B

Afgelopen week ben ik naar een tweetal conferenties gegaan. Op vrijdag 4 oktober naar de EBF (economie en bedrijfskunde faculteit) in Groningen (Zie blog Conferentie A) en op 7 en 8 oktober de tweedaagse conferentie over moderne management methoden/ Lean Kanban in Maarssen.

De tweedaagse vind plaats in “Style Inn’ in Maarssen. Volgens mij ben ik hier al eens geweest, ik denk voor een Xebicom dag. Omdat de zon schijnt en er laaghangende mist is, zie ik wonderschone doorkijkjes en uitzichten! Geweldig.

Wat mij al meteen bevalt is dat ik niet al de ‘usual suspects’ zie en de sprekers mij grotendeels onbekend zijn. De opening start doordat Maarten Hoppen, een van de medeorganisatoren, David Anderson introduceert, die de openingspeech geeft. De inhoud geeft mij een indicatie dat hij Kanban uit de hoek van Agile wil houden en scrum te operationeel vindt. De inhoud is op beginners niveau.

De eerste keynote is van Dave Snowdon (nee, geen familie van). De essenties van zijn verhaal is dat het lang duurt voordat mensen hun gedrag veranderen en dat er zaken zijn die dat kunnen stimuleren en tegenhouden. Daarnaast vertelt hij over Cynefin (uitspraak: http://nl.forvo.com/word/cynefin/) en dus het verschil tussen simpele, gecompliceerde, complexe en chaotische systemen. En over hoe je daarin / daarop zou kunnen ingrijpen. Flink theoretisch verhaal met een paar boude uitspraken zoals: “sixsigma = sixshit”, “you’re creating systems for identities, not individuals”, “you need to go from fail safe to save2fail”. Interessant verhaal. Echter sommige van de wetenschappers en hun theorieën ken ik niet (goodhart’s law, strathem’s variation) en termen zoals “oblique”begrijp ik niet en ondertussen diskwalificeert hij enkele auteurs (o.a. Jim Collins) en tegelijk neemt hij ook de option theorie op de korrel. In de korte pauze na zijn lezing durf ik hem nog te vragen of hij het woord ‘oblique’ wil uitleggen maar riposteert met: buy and read the book. Pff…smiley

Hierna kwam Håkan Fors aan de beurt met een verhaal over dat je beter de zorg rondom de patiënt kunt organiseren dan rond de medisch specialist. De gebruikelijke wachttijd analyse verpakt in een verhaal over twee vrouwen bij wie borstkanker geconstateerd wordt. Omdat het zonnetje buiten volop schijnt en ook de inhoud van deze speech ‘entry-level’ lean is (en misschien omdat ik het voorbeeld niet zo fijn vind) ga ik naar buiten.

Van de workshops kies ik die van Jasper Sonnevelt. Ook dat is een beginnersverhaal over Kanban maar ik vind dat hij het sympathiek doet en de deelnemers probeert te betrekken. En hij verwijst naar de J-curve. Dat is een hele leuke om uit te leggen aan je management.

Na Jasper krijgen we Donald Reinertzen met een slecht geïllustreerd verhaal over marginale kosten en opbrengsten, over het negeren van ‘disconfirming information” en groupthink, wat ik wel zeer interessant vind en cycle time analyse. Ondertussen is het erg warm geworden in de zaal en ineens komt “Troy Magennis” aan bod. Dat wordt me teveel en ik glip naar buiten in de frisse lucht. Energie sparen voor nog 2 sessies.

De laatste twee sessies van de dag zijn van Jabe Bloom over de waarde van sociaal kapitaal. Een beetje flauw verhaal dat niet resoneerde.

De laatste was van Olav Maassen. Dat ging over het balans tussen het uitstellen van beslissingen tot laatst verantwoordelijke moment en risico. Aan de hand van het verhaal over het schrijven van zijn boek “commitment’ waarvan wij een exemplaar gratis kregen aangeboden. Leuk hoor!

Daarna volgde het diner. Ik heb aan tafel gezellig gesproken met en dame uit Bulgarije en een enkele heren uit België, Engeland en Nederland. Ik blijf niet wachten op het toetje en ga naar huis. Morgen weer een dag.

De tweede dag start met somber weer, heel anders dus dan gisteren. In tegenstelling tot het programma doet niet Dragan Dimitriu de openingssessie, maar weer David Anderson. Beetje scrum bashing en hij klinkt alsof zijn energieniveau errug laag is.smiley

De workshop met Don Reinertzen, die daarna volgt, is geen workshop maar een lezing. Wederom, alhoewel hij ons op het hart drukt dat wij hem gedurende de workshop alles mogen vragen. Ik steek na zo’n 20 minuten mijn hand op om een vraag te stellen en terwijl hij mij recht in het gezicht kijkt, negeert hij dat ik hem een vraag wil stellen. Dan maar weer met mijn voeten stemmen…

Tijdens de lunch heb ik een gesprek met David Andersom over lean/ kanban en agile en hij laat mij, redelijk omfloerst, weten dat hij niet (meer) geassocieerd wil worden met Agile omdat hij met Lean / Kanban vooral managers wil aanspreken en scrum als representant van Agile te operationeel is. Hij schijnt zelfs te moeten oppassen met de verwijzing naar Lean (in Frankrijk) . Daarom hindert dat hem bij het opbouwen van ‘zijn’ merk.
Omdat ik een Nederlandse ben, herformuleer ik zijn woorden onder de verwijzing dat wij Nederlanders graag duidelijke taal horen/ soms gewoon bot zijn. Hij beaamt dus wel meteen hetgeen ik opgevangen heb uit zijn verhaal. Nou, dat is dan helder en past bij de indruk die ik gekregen heb in zijn twee speeches. Jammer, maar ik begrijp het wel, zakelijk gezien. Toch vind ik het niet erg moedig. Agile in de bestuurskamers krijgen is geen sinecure, dat merk ik zelf elke dag. Het management kent Lean wel uit het management-opleidings-pakket en is waarschijnlijk minder bedreigend.smiley

Na de lunch ga ik naar Astrid Claessen’s workshop “gamestorming your retrospective” Zij toont dat scrum en kanban beide continue verbetering voorstaan, en hoe men de evaluatiemomenten / retrospectives leerzaam en plezierig kan houden. Enfin, leuke en actieve sessie!

Na de sessie van Astrid zeg ik gedag want ik ga naar een – op mijn aandringen gehouden – afscheidsfeestje voor de teamleden van een vroegtijdig afgebroken project dat nu net ons agile proefproject was. Tjonge, jonge wat hebben we met het team flinke hobbels genomen! En mijn ervaring is: het ligt bijna nooit aan de teamleden, wel aan management keuzes. Hopelijk komen deze mensen in een team die met andere agile initiatieven aan de slag gaan. We hebben veel geleerd met en van elkaar, ondanks of misschien wel dankzij alle tegenwerking en stroefheid van de organisatie rondom ons.

Geduld, doorzettingsvermogen en liefdevol blijven luisteren, heb je hier wel voor nodig.smiley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *