100 uur of 100 dagen

100 uur of 100 dagen

Bij mijn vorige werkgever, waar ik begin 2011 begon als bedrijfsarchitect, voelde ik mij welkom geheten door toen nog 32 collega’s van de Directie Informatiemanagement. Een van de redenen waarom ik mij welkom voelde was dat ik voor een visie/strategie bijeenkomst over de informatie voorziening /IT werd uitgenodigd vóór mijn indiensttreding. Van de visie/strategie begreep ik weinig. Dat schreef ik toe aan mijn beperkte kennis van de organisatie. Op dag 1 van mijn in dienst treden kwamen de leden van het RvB iedereen gelukkig nieuwjaar wensen. Dat was gewoonte, hoorde ik. Ook dat verhoogde het gevoel van warmte.

Uiteraard wilde ik meteen aan de slag en weten hoe de dingen normaal gesproken verliepen. Vrijwel direct kreeg ik de mededeling dat ik eerst door de ‘100 dagen van verbazing’ heen moest eer ik zou weten hoe ‘de hazen liepen’. Meteen dacht ik te begrijpen waarom ik de missie/visie niet begreep. Het is hier natuurlijk heel complex, concludeerde ik. Overigens wist ik, ook niet na 100 dagen, de helft van wat ik weten moest.

De warmte bleek oppervlakkig omdat een flink aantal collega’s solistisch te
werk gingen, informatie gedeeld werd op een ‘need to know” basis en er  mensen rondliepen met een ‘historische’ rugzak waardoor samenwerken lastig was. De sfeer rond het programma, dat het multi regelingensysteem moest opleveren, was slecht. Bovendien kreeg ik met mijn ervaring vanuit het WIA project meer dan eens een ‘deja vu’.

Goedbedoelde of kritische bijdragen waren niet gewenst. Mijn pleidooi om in korte iteraties werk op te leveren, werd niet in dank aangenomen. Sterker nog, 2 senior architecten zeiden, terwijl zij op nog geen 100 millimeter van mij af gingen staan: “Mary, we doen geen scrum! Die debatching notitie van je is aardig maar verder moet jij je er niet mee bemoeien”.

Eigenlijk verbazend dat ik er toch bijna 5 jaar gewerkt heb. Laten we zeggen 100 sprints van 2 weken 😉 Zo’n 15 collega vertrokken naar elders en 8 andere kwamen erbij. Uiteindelijk bleven er 25 collega’s over en het vooruitzicht dat onze directie zou worden ingebracht in een CIO office waarmee een extra managementlaag werd ingevoegd.

De energie om er toch te blijven werken kwam eerlijk gezegd doordat ik het initiatief nam om de hele organisatie méér Agile te krijgen. We zijn daarmee, want zo iets doe je niet alleen!, een flink eind gekomen.

Het ging een tijd goed om tegelijk ook mijn architectuurwerk te doen. Het is echter moeilijk om 100 uur in 2 weken te werken, dus hield ik dat slechts een jaar vol. Tot verdriet van de leadarchitect klapte mijn bemoeienis met Agile om ten laste van mijn architectuuractiviteiten.

Ik heb, denk ik, alles in het werk gesteld te hebben om Agile in de organisatie te borgen. Er zijn ruim 100 agile foundation gecertificeerden, 80 opgeleide product owners, 100 Kanban getrainden, 1 Agile transitie comité en 10 Agile ‘Champions’, die het veranderstokje van mij kunnen overnemen. Wat nog mooier is dat geen project langer dan 6 maanden duurt en/of wordt getoetst aan ‘de schuifjes van Mary’; een, al zeg ik het zelf ;), handig hulpmiddeltje om na te gaan of een veranderinitiatief beter iteratief dan wel lineair aanpakt kan worden. Daarnaast hebben de 2 leden van de RvB hun bestuurlijke ondersteuning toegezegd.

Op 1 september 2015 ben ik bij VX Company in dienst getreden. Ik vond dat ik mijn passie moest gaan volgen. Misschien viel ik met mijn neus in de boter: in de eerste 2 weken hebben we 4 stand-ups gedaan, een agile unit avond, een round table met klanten, een VX personeelsuitje waar we een antislip cursus hebben gekregen enneh… een missie, visie en strategie avond met onze unit. Het bijzondere van die laatste was dat mijn ideeën en mening enorm sterk overeenkwam met de ideeën en mening van mijn collega’s.

Ik voel mij gezegend dat ik in de gelegenheid ben van mijn ‘hobby’ – zoals mijn voormalig collega’s zeiden – mijn beroep te maken. Of ik ooit kan wennen aan het feit dat ik als product moet worden verkocht, de tijd (dat zal wel meer dan 100 dagen vergen) zal het leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *