spreken en presenteren

spreken en presenteren

Graag mag ik een presentatie geven op de een of andere conferentie. Als ze mij vragen waarom, dan vertel ik altijd dat ik mijn kennis en ervaringen wil delen en zo een bijdrage kan leveren aan de kennisspreiding in de (agile) community.

Vorig jaar heb ik, in het kader van de kunst van het spreken in het openbaar, een speciaal daarop geënte conferentie gehouden met de titel
“Walk the Talk, Talk the Walk”. Voor en namens het Agile Consortium. Deze conferentie ging over alles wat met spreken in het openbaar te maken heeft: houding, kleding, stem, hoe je een luciferverhaal of een speech maakt, hoe je het beste een dia presentatie kunt opzetten, wat het maken van tekeningen daarbij helpt, hoe over je spreekvrees heen kunt komen, etc.

Ik vond namelijk dat veel mensen in het Agile wereldje en in de IT in het algemeen, bijzonder veel te melden hebben maar dat zo moeilijk voor het voetlicht krijgen. En het was ook voor mijzelf; om nieuwe inzichten te leren.

Mensen zien het nu niet aan mij; ik was als tiener behoorlijk verlegen. Eerst toen ik ging werken werd die verlegenheid minder. Ik kan mij herinneren dat ik mijn 1e presentatie ooit hield voor de SIOD, over het invorderen van de sociale verzekeringspremies. Tjesses, wat was ik zenuwachtig. Het publiek hing echter aan mijn lippen en ik kon alle vragen naar tevredenheid beantwoorden. Dat gaf goede moed.

Op 5 november 2015 jl. organiseerden we (Jeroen, de agile masters en ik) namens het Agile Consortium bij VX Company weer een gloednieuwe conferentie. Deze keer over ‘The Agile Enterprise’. Daar heb ik niet gesproken…. Alhoewel; ik had de eer om de moderator te mogen zijn, deels samen met mijn collega Bianca.

Onlangs hebben Nicole Belilos en ik op XPdays 2015, een sessie gehost. Onze sessie ging over de (arbeids)participatie van vrouwen in de IT en in het bijzonder in het Agile wereldje. Dat bleek een controversieel onderwerp.
Dus hebben we al onze humor en spreekvaardigheid in moeten stoppen en daarna aanvullende gesprekken moeten houden….

Na vele jaren regelmatig presentaties te houden en mensen te helpen met hun luciferverhaal of met feedback op hun try-out sessies, krijg ik de kunst van het ‘spreken in het openbaar’ al aardig onder de knie. Althans, mij wordt teruggegeven dat ik relaxed overkomt, dat mijn verhaal duidelijk is en de echt leuke sessies met humor doorspekt zijn. De vele trainingen in Agile en scrum, alsmede de vele spreekbeurten tijdens Open Space sessies, hebben daarbij ook goed geholpen.

Wat ik echter nooit vergeet te doen is:

  • weten waar ik het over heb,
  • kijken waar de aansluiting met de beoogde doelgroep zit
  • goed voorbereid zijn door eerst te oefenen en
  • de benodigde spullen klaar te leggen.

Improviseren gaat pas echt gemakkelijk als je de basis goed voor
elkaar hebt.
En natuurlijk doen, gewoon oefenen en doen… Wellicht heeft inmiddels de
verlegenheid plaatsgemaakt voor geldingsdrang, hahahaha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *